Gezonde leefstijl en mindset

Gezonde leefstijl en mindset: 6 pijlers om vitaal te worden en blijven

Leefstijl wordt steeds meer gezien als de oplossing voor gezondheidsklachten. En beter zelfs: om gezondheidsklachten te voorkomen. Vanuit mijn eigen ervaring gaat het zelfs een stapje verder, want ik spreek het liefst over ‘leefstijl ÉN mindset’. Ik geloof erin dat lijf en ‘mind’ niet los van elkaar gezien kunnen worden. Dat is waarom ik voor een holistische scholing gekozen heb. En ik heb zelf aan den lijve ondervonden wat de juiste leefstijl en mindset brengt.

Maar wat is dan die gezonde leefstijl en mindset? Dat heb ik samengevat in de volgende 6 pijlers voor meer vitaliteit, die ik de BLOOM-ing Lifestyle© heb genoemd.

1. Bewust leven: kies bewust en train nieuwe gewoontes

Door zoveel mogelijk stil te staan bij de keuzes die je maakt en de gedachten die je denkt. Ga bewust aan de slag met de verandering die jij wenst en train nieuwe gewoontes. Over tandenpoetsen denk je niet meer na, dat is een geautomatiseerd proces.

Je brein houdt van automatische processen en zorgt ervoor dat je de dingen blijft doen die je gewend bent. Nieuwe dingen vindt je brein dus eigenlijk niet leuk. Daarom duurt het zeker 2 maanden om een gedrag- of leefstijlverandering tot nieuwe gewoonte te maken. Dat lukt door  je nieuwe gewoontes te trainen, zodat ze net zo gemakkelijk worden als het poetsen van je tanden.

Wat je niet wilt veranderen is het meeste nodig om te veranderen.

2. Beweging: kom letterlijk en figuurlijk in beweging

Als je naar Frankrijk wilt, dan zul je daarvoor actie moeten ondernemen. De auto instappen en rijden maar. Tuurlijk, ook de trein en het vliegtuig brengen je in Parijs. En ook zijn er verschillende routes die je kunt nemen. Maar het moge duidelijk zijn dat je iets moet doen om je bestemming te bereiken. Zo is het ook met het behalen van je persoonlijke doelen. Zoals het veranderen van je gedrag of gedachten. Kom in beweging. Doe het bewust. En vier je successen, hoe klein ook. Stap voor stap naar succes. Of stap voor stap naar Frankrijk. 😉

Letterlijk bewegen is natuurlijk ook heel belangrijk voor een gezonde leefstijl. Als je fit wilt worden, dan gaat het over functioneel bewegen. Functioneel bewegen is iets anders als sporten. Het zorgt ervoor dat de basale processen in je lichaam blijven werken. Bewegen draagt bij aan het aanmaken van (hersen)cellen. Als jij nu nog nauwelijks beweegt, bouw het dan op. Stap voor stap.

3. Liefde: laat je hart spreken naar jezelf, de dingen die je doet en de relaties die je aangaat

Als kind leren we dat bekritiseerd worden betekent dat we slecht zijn. Een volwassene heeft vaak nog last van de kritiek van vroeger. Kritiek van een ander krijgen tast de zelfwaarde aan. Ook zelfkritiek is vaak meer regel dan uitzondering. Gebrek aan eigenwaarde is het gevolg. Maar er is geen goed, er is geen slecht, er is enkel zijn.

Bemerk je bij jezelf een laag zelfbeeld en gebrek aan eigenwaarde? Ga aan de slag met het verhogen van je eigenwaarde en leer om van jezelf te houden. Als je leert om vanuit liefde voor jezelf te leven, dan heeft dit een positief effect op je levensgeluk en de beslissingen die je neemt.

De grootste liefde in je leven ben je zelf. Als je écht van jezelf houdt en vanuit liefde voor jezelf leeft, dan heeft dat een positieve impact op de keuzes die je maakt. Qua relaties en de dingen die je doet.

4. Ontspanning en ademhaling geeft de rust die je nodig heeft

De balans tussen inspanning en ontspanning is belangrijk. Zowel mentaal als fysiek. Als die balans zoek is, ga dan aan de slag om balans te krijgen. Maak eens een overzicht voor jezelf van de dingen die bij jou nu zorgen voor in- en ontspanning. Maak daarbij per categorie onderscheid tussen mentale en fysiek in- en ontspanning. Welke inspanning bezorgt jou stress en wil je graag verminderen? En welke ontspanning helpt jou het meest of wil je graag toevoegen? Onderzoek de opties die je hebt om hierop actie te ondernemen.

Een goede ademhaling zorgt voor ontspanning en een rustige geest. Je ademhaling is altijd in het NU en door je daarop te concentreren zul je ook direct ontspannen. Er zijn veel verschillende ademhalings- en ontspanningsoefeningen die je kunt doen.>Op deze website verschijnt binnenkort een oefening die je gratis kunt gebruiken. Je kunt er ook een app voor downloaden op je telefoon, zoals Meditation Moments of Headspace.

5. Onbewerkte voeding, lekkerder in je vel door gezonde keuzes

Gezonde voeding is een belangrijke pijler voor een goede gezondheid. Om optimaal te kunnen functioneren moeten onze cellen gevoed en gereinigd worden en de spijsvertering is het eerste stadium dat nodig is om hieraan te voldoen.

Bewerkt voedsel van slechte kwaliteit onthoudt het lichaam van belangrijke voedingstoffen en belast het lichaam extra doordat al die slechte stoffen afgebroken moeten worden. Dat kost energie en geeft verschijnselen als vermoeidheid en darmstoornissen. Daarom is het belangrijk om je lichaam te voorzien van de juiste voorwaarden, zodat het zichzelf gezond kan houden en zichzelf kan genezen. Het resultaat:lekkerder in je vel!

6. Mindset en positieve levenshouding: het begint met een gedachte

De gedachten die je denkt hebben invloed op je gevoel, gedrag en uitkomst. Een negatieve gedachte, zoals een belemmerende gedachte of irrationele gedachte, kan je op die manier veel spanningen bezorgen. Aan de andere kant heb je positieve gedachten die een veel fijner gevoel, gedrag en uitkomst opleveren.

Je gedachten zijn als zaadjes die je plant. Als je rozen wilt, dan moet je geen brandnetels zaaien.

Wees je bewust van de kracht van je gedachten. Laat er alleen gedachten groeien die je in een bloemenvaas wilt zetten. Vanaf het moment dat je wakker wordt totdat je gaat slapen kies je je eigen gedachten en het resultaat ervan. 
Blooming Lifestyle pijlers voor vitaliteit
Deel op facebook
Facebook
Deel op whatsapp
WhatsApp
Deel op linkedin
LinkedIn

Cookie instellingen

Om jou de meest waardevolle en optimale ervaring op deze website te geven gebruiken wij cookies.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen
Scroll naar top
Creëer een Vitaal en Sprankelend leven draait op SYS PlatformSYS Platform